15 March 2020

Njemačka želi svoj novac natrag!

Najveća porezna prijevara ikad?

Njemačka je prva zemlja koja pokušava dobiti natrag svoj novac...

Vrlo zanimljiv članak NY Timesa koji govori o slijedećoj situaciji:

Dakle,imamo:
1. Ulagača 1 koji ima dionice u tvrtki X u visini od 20 milijuna.
2. Ulagača 2, koji  kupuje dionice u vrijednosti 20 milijuna te iste tvrtke X, par dana prije no što tvrtka isplaćuje dividendu svojim dioničarima.
Na dionice koje je kupio Ulagač 2 se gleda kao na "dionice s dividendom", to jest, tvrtka je objavila kako će u budućnosti isplatiti dividendu ali to još efektivno nije učinila. Takve su dionice na tržištu "cum dividend" dionice sve dok im rok isplate dividende ne istekne, a tada nastavljaju biti prisutne na tržištu bez prava na isplatu dividende.
Dakle, takve dionice koje sa sobom nose i pravo na dividendu Ulagač 2 kupuje od Ulagača 3, koji ove dionice još uvijek ne posjeduje.
Ulagač 3 je "posudio" dionice s računa svog brokera, dakle napravio je "short sale" i ponudio ih na tržištu ali po nižoj cijeni.
Ulagač 3 se obvezao Ulagaču 2 predati dionice u ugovoreno vrijeme.
3. Tvrtka X isplaćuje dividendu u iznosu 1 milijun Ulagaču 1, koji dobija 750 000€ izravno od tvrtke i potvrdu od banke za nadoknadu poreza u iznosu od 250 000€ koje će kao porez na dividendu ići u kasu države.
Rezultat u ovom trenutku je taj da Ulagač 1 ima dionice u vrijednosti od 19 milijuna jer je milijun otišao na dividendu.
4. Ulagač 1 sad prodaje ove dionice sa smanjenom vrijednošću (19mil) kao dionice koje nemaju pravo na isplatu dividende ili "ex dividend" dionice Ulagaču 3
5. Kao što je i obećao, Ulagač 3 sad dostavlja te dionice Ulagaču 2. No međutim, iz razloga što te dionice sad vrijede 1 milijun manje, Ulagač 3 isplaćuje Ulagaču 2 kompenzaciju dividende u vrijednosti 750 000€ a banka Ulagača 2 mu daje certifikat za dodatnih 250 000€ kojim će mu nadoknaditi porez na dividendu.
6. Na kraju balade, Ulagač 2 prodaje natrag svoje dionice vrijedne 19mil € Ulagaču 1. Sad Ulagač 1 i Ulagač 2 imaju certifikat povrata poreza na dividendu u iznosu od 250 000€ iako je država oporezala dividendu samo jednom Ulagaču.
7. Višak od 250 000€ se sad raspoređuje bratski na sva tri Ulagača.

No comments: